2020 DORIS 20 år i boken ”Final Cut-att göra en Doris”!

Kära Dorissupportrar! Vår bok ”Final Cut – Att göra en Doris” släpptes den 27 mars 2020 och det är vi fantastiskt glada för! Vi är stolta och glada över att fått på pränt allt det arbete som alla Dorisar lagt ner under de 20 år som vi varit verksamma! Heja oss alla!
”Final Cut – Att göra en Doris” ges ut på Korpen Förlag i Göteborg. Förläggare är David Karlsson och vi är glada över att Korpen ger ut boken. Särskilt med tanke på att de också gav ut vår allra första bok – Doris Dagar 2001. Beställ boken på Adlibris!
”Final Cut – Att göra en Doris” är författad av Lisa Lindén, styrelseledamot i Doris, dramaturg och genusvetare.
Boken har, i jämställdhetens tecken, två förord, ett av Gunnar Bergdahl (Kulturjournalist, filmare och festivalchef för Göteborgs Filmfestival 1993-2002. och ett av Susann Jonsson (Styrelseledamot Sveriges Radio VD Filmpool 2012-2018). Jämställdhetsexperten Gertrud Åström skrev efterordet. I boken, förutom Dorisfilms arbete genom åren, finns även intervjuer med styrelseledamöter och andra som jobbat med Doris. Intervjuerna är gjorda av bokens redaktör Agneta Slonawski. Illustrationerna är gjorda av Anna Erlandsson och även tilldelades Dorisfilm Genius Award 2019

DORIS GENIUS AWARD 2019

2019 och för tionde året i rad delades Dorisgenipriset ut!
Denna gång till ingen mindre än den eminenta konstnären och filmaren Anna Erlandsson. Hurraaaa! Anna Erlandsson har bland annat gjort den guldbaggebelönade filmen ”Glenn the great runner” och för Doris Film har hon gjort Dorisanimationen. Anna är verksam som konstnär, grafiker och filmare. Se Annas och Maya Westlunds film Mattpiskerskan (2018) på Svt Play. Och andra av Anna Elandssons filmer HÄR

OBS! ANG: Rådande omständigheter kring CORONA viruset

Både boksläpp och Genipriset hade tänkt firas den 30 mars 2020 på restaurang Folk i Göteborg med en rejäl fest! Men, på grund av den rådande situationen med Corona beslutade vi att skjuta på detta firande. Det är sorgligt, men hoppas kunna göra detta på något vis efter sommaren 2021. Vi hoppas verkligen att det kommer att vara läge då! Under tiden kan ni som vill gå in och beställa vår bok på Adlibris och läsa om Doris Films tjugoåriga arbete. Den tid vi är i nu uppmuntrar ju till läsning!
Var rädda om er och varandra!
Varma hälsningar Doris Films styrelse

Doris styrelse 2020. Stående Lis Svensson. Sittande från Vänster Lisa Lindén, Aase Högfeldt och Annika Hellström. Foto: Ines Sebalj

DORIS MANIFESTET

Sedan 1999 arbetar Dorisfilm för förändring av attityder och strukturer i filmbranschen och för att ge ett visuellt bidrag till den allmänna jämställdhetsdebatten.

2003 skrev Doris världshistoriens första filmmanifest författat av kvinnorDorismanifestet! Detta för att undersöka hur filmer skulle kunna se ut om kvinnor i högre grad var med i filmproduktioner och för att ge samma villkor till kvinnor som män tidigare haft inom film.

Finns det ett ”kvinnligt” filmberättande?
Ser bilden av män och kvinnor annorlunda ut med kvinnor som berättare?
Hur kommer filmerna se ut med enbart kvinnor som upphovsmän?

Since 1999 Doris Film is working on changing attitudes and structures towards gender equality in the film industry and provide a visual contribution to the public debate.
In 2003, and in order to investigate what films would be like if more women were a part of the production, Doris created the first film manifesto in world history written by women – The Doris Manifesto!

The Doris Manifesto examines:

Is there “feminine” film narrative?
Does the image of men and women differ with women as narrators?
What would films be like with only women as creators?

  • DORIS INTERNATIONAL

  • DORIS i SKOLAN

  • MOVIE