DORIS FILMGENIPRIS

Det årliga DORIS FILMGENIPRISET sätter fokus på ett kvinnligt filmgeni och instiftades i en tid då inga kvinnor benämndes genier. Nu har tio Dorifilmgenipriser delats ut och förändring har börjat skönjas i kontexten ”Geni”
Följande Genier inom filmen har sedan 2009 tilldelats DORIS FILMGENIPRISET

2019 Anna Erlander
Motiveringen lyder:

”Årets Doris och filmgeni har en alldeles särskild humor och tonalitet som dominerar i alla hennes uttryckssätt. I filmerna, grafiken och konstverken. Att kunna kombinera detaljrikedom med enkelhet är en magnifik kompetens för en konstnär och något som årets Doris och filmgeni till fullo besitter. Med filmer som Hanspår och Sjukhuset betonar hon sakernas tillstånd med både skarpsinne och elegans. Att som i filmen Glenn the great runner på 3 minuter och fem sekunder så tydligt gestalta det stöd som kvinnor genom århundraden gett till män och hur det i sin tur bidragit till att mäns storhet skrivits in i historieböckerna medan kvinnor tenderats att glömmas bort, är inget annat än genialt. Årets Doris ger oss med sina bilder nya perspektiv som behövs i vår samtid. Årets Dorispristagare 2019 är filmaren och konstnären Anna Erlandsson.” 

 

2017 Anna Bjelkerud
Motiveringen lyder:

”Med stillsam och kraftfull elegans gestaltar årets Dorisgeni de kvinnor som skulle kunna vara vi, de som finns runt omkring oss, men som alltför sällan ges plats i berättandet. Årets Dorisgeni behärskar både Teater- Film och TV skådespeleri och ger alla sina roller den konstnärliga uppmärksamhet de förtjänar vilket utan tvivel syns i det färdiga resultatet för publiken. Årets Dorisgeni gestaltar skickligt med stark röst, parallellt med subtila uttryck, blåser liv i sina  karaktärer och ger dem både djup och själ. Med den göteborgska teaterscenen som hemma-arena har hon med sin briljanta kompetens även lyst upp Tv-serier och Filmer med roller i: Upp till Kamp, Hotell, Det vita Folket, Jätten, Jordskott, Call Girl, Det mest förbjudna, Vår tid är nu, Dröm vidare och många fler”

2016 China Åhlander
Motiveringen lyder: 

”Att skapa film kan vara att våga lyfta fram problematik och perspektiv som det annars lätt blundas för.
Att skapa film kan vara att lyfta fram bilder och berättelser som fram till det unika filmskapandet varit osynliga och väntat på att få bli berättade.
Årets Dorisgeni lyckas på ett genialiskt vis kombinera engagemang i lokala, nationella och globala frågor med en hög konstnärlig kvalitet, samtidigt som hon utmanar praxis vad gäller att kombinera en bra arbetsmiljö under inspelning med de ekonomiska ramar som dagens filmbransch har. Årets Dorisgeni har en gedigen erfarenhet från flertalet yrken inom filmproduktion och har som mästerlig producent för filmer som ”Äta, sova, dö”, ”Flykting 532” ”On Suffocation” och ”Min faster i Sarajevo” nått ut med sin envisa och briljanta strävan om att förändra världen till det bättre.” 2016 års Doris Film Geni är en stor till gång i filmbranschen som vi inte vill vara utan!

Lisa Holmqvist Press bild Photo by August Eriksson liten
2015 Lisa Holmqvist.
DORIS FILMGENIPRIS 2015 uppmärksammade filmmusiken och en kvinnlig kompositör
Motiveringen lyder: “I en yrkesgrupp där få kvinnor tidigare har synliggjorts är intressanta konstnärskap av största vikt att lyfta fram. Årets Dorisgeni har skapat originalmusik som blivit ett med filmens dramaturgi. Hennes komposition oroar och kräver publikens fulla uppmärksamhet mot filmens tematik och kärna samtidigt som den är egen och oerhört vacker. 2015 års Dorisgeni ­ Lisa Holmqvist ­ har med musiken till filmen Flocken genialiskt skrivit in sig i filmmusikens moderna kanon.”  Foto: August Eriksson

2014  Stina Gardell_20100929142757
Motiveringen lyder:
”Film behöver olika perspektiv, röster och bilder av mänskligt liv.Film behöver envisa producenter som håller riktningen i sin professionalitet men inte är rädda för att gå nya vägar. Som producent på Mantaray Film har årets filmgeni producerat och stöttat en bred skara prisbelönta dokumentärer av kvinnliga regissörer. Som producent till filmer såsom Ingrid Bergman, Våga Minnas, Mammas comeback, Jag är min egen Dolly Parton, Nunnan, Alice och jag visar årets filmgeni att hon har allt det filmen behöver. 2014 års Doris Filmgenipris går till en enastående producent för hennes hårda arbete och beslutsamhet att berätta unika berättelser med kvinnor i fokus.”

bianca2013 Bianca Kronlöf.
Motiveringen lyder:
”Årets Dorispristagare och filmgeni är en särskilt mångbegåvad konstnär som befriande skamlöst tagit sin rättmätiga plats i nutidens olika analoga och digitala konstrum. Analytiskt, skarpt och radikalt använder hon humor i synliggörandet av ojämlika villkor och maktstrukturer.”
”Jag blev så glad att jag började grina. Det känns fantastiskt att en organisation som jag beundrar så mycket har följt mitt arbete och väljer att uppmärksamma det. Nu kan jag gå längre, bli modigare och ägna mig åt min feministiska konst utan att behöva oroa mig för hyran på ett tag”, säger Bianca Kronlöf.

EWA_portrait

2012 Ewa Cederstam

Motiveringen lyder:

”Årets Dorispristagare och filmgeni har en alldeles särskild observationsförmåga. Hon arbetar målmedvetet med bildval, kamerarörelser och disposition. Som filmfotograf, regissör och producent har hon med sin hantverksskicklighet och känslighet visat filmpubliken mångbottnade människor, nakna i all sin storhet. Att bryta tystnad är ett av konstens angelägna uppdrag. Orädd har årets Doris med sin senaste film utmanat sina egna och samhällets tabun om vad vi kan prata om i det offentliga rummet. Årets Dorispristagare 2012 får oss att våga minnas. Ewa Cederstam.”

2011 Christina Herrström

Motiveringen lyder:
”Årets Dorispristagare och filmgeni är en manusförfattare med unik lyhördhet inför människans komplexitet. Hon synliggör hur könsmaktsordningar ter sig i samhället och skildrar karaktärer vi känner igen från verkligheten men som vi sällan möter på film eller TV. I manus som Ebba och Didrik, Glappet och Tusen gånger starkare, lyfter Christina Herrström fram och vidgar perspektiven om hur det är att växa upp som tjej och kille. Där vuxna ofta sviker har hon modet att vara en återkommande röst för barn och unga eller som en artonåring uttryckte sig ”Tack gode gud för den människan!” 

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

2010 Hanna Sköld    

Motiveringen lyder: ”Årets Dorispristagare och filmgeni ber ingen om lov. Hon går sin egen väg. När filmkonsulenterna, en efter en, skakar på huvudet åt hennes filmidé, går hon okuvligt vidare och finner andra finansiärer. När distributörerna, en efter en, tittar åt ett annat håll när hon kommer med sin film, går hon envist vidare och finner andra visningsvägar. Hanna Sköld visar i sin långfilmsdebut, ”Nasty Old People”, på stor kreativitet i att hitta vägar till finansiering och distribution – hon har också modet som filmskapare att våga gestalta karaktärer som både skaver och värmer – som sällans ses på vita duken.”

YouTube Preview Image

Hanna Sköld är nu, i samarbete med Producent Helén Granqvist på GoodFilm & Postproduction AB, igång med nästa projekt Granny´s Dancing on The Table som är både en långfilm och ett transmediaspel.

2009 Andrea Östlund

Motiveringen lyder:
”Årets Dorispristagare och filmgeni har i sitt arbete med Rookieprojektet sökt och funnit nya vägar för att lyfta fram talangfulla filmregissörer. Hon har i sann Dorisanda insett att det inte räcker med bara ord. Ska man lyckas förändra, måste inte bara något göras, utan även synliggöras. Att våga gå sin egen väg och stå upp för vad man tror på är inte lätt. Det kräver ett stort mått mod och en stark vilja att förändra! Det har årets pristagare.”

Andrea Östlunds kommentar:

”Jag är otroligt glad och stolt över att få ta emot detta pris. Jag tror att det är första gången i mitt liv som jag har varit medvetet politisk. Det är tydligt att vill man förändring så går det att få förändring. Det handlar om att synliggöra. Av 190 ansökningar till de första 4 Rookiefilmerna hade 38 kvinnlig regissör. Till det sista projektet, där jag tydligt kommunicerade att det skulle regisseras av en kvinna, fick jag 80 ansökningar. Och det har varit otroligt hög nivå på projekten!” 

  • DORIS INTERNATIONAL

  • DORIS i SKOLAN

  • MOVIE