ÅRETS DORIS EWA CEDERSTAM!

Igår kom Ewa Cederstam till Göteborg för att ta emot Dorispriset. Samma dag visade SVT hennes uppmärksammade dokumentärfilm ”Våga minnas” som hade biopremiär i mars tidigare i år. Filmen kan ses här.

För fjärde året i rad delas Årets Dorispris ut till ett filmgeni. Bakom priset står Doris Film som sedan 1999 verkat för en mer jämställd filmbransch. Motivering lyder:

Årets Doris och filmgeni har en alldeles särskild observationsförmåga. Hon arbetar målmedvetet med bildval, kamerarörelser och disposition. Som filmfotograf, regissör och producent har hon med sin hantverksskicklighet och känslighet visat filmpubliken mångbottnade människor, nakna i all sin storhet. Att bryta tystnad är ett av konstens angelägna uppdrag. Orädd har årets Doris med sin senaste film utmanat sina egna och samhällets tabun om vad vi kan prata om i det offentliga rummet. Årets Dorispristagare 2012 får oss att våga minnas. Ewa Cederstam.

-Jag blev mycket glatt överraskad över att vara utsedd till årets Dorisstipendiat! Det är en stor ära och riktigt fint att få denna utmärkelse efter filmen ”Våga Minnas”. Speciellt eftersom denna filmens tillblivelse kostat alldeles extra mycket själsligt. Nu går mitt liv vidare och jag hoppas de som ser ”Våga Minnas” känner hopp och att vi alla människor bär med oss våra historier. Det går att gå vidare men kanske inte att bli helt fria, efter det som drabbat oss. Min önskan var att våga börja prata och det har jag nu gjort, säger Ewa Cederstam.

Prissumman är på 10 000 kronor. Tidigare Dorisgenier är Andrea Östlund (2009) Hanna Sköld (2010) och Christina Herrström (2011).

-Syftet med Dorispriset är att synliggöra kvinnliga genier inom filmbranschen, kvinnor som arbetar i sann Dorisanda. Det är ett geni vi nominerar och det är viktigt. Män är skickliga på att lyfta och se det genialiska i varandra. Kvinnor är inte lika tränade i detta görande. Det är också ett syfte med priset, att kvinnor lyfter fram det genialiska i andra kvinnor, säger Annika Hellström, ordförande i Doris Film.

Malmöfödda Ewa Cederstam är dokumentärfilmare och filmfotograf. Hon stod bland annat för fotot till Guldbaggebelönade ”Armbryterskan från ensamheten”. Hon har regisserat den prisbelönta filmen ”Kvinnans plats” som blev uttagen till tävlan i Berlin och filmen har visats på över 30 internationella filmfestivaler. 2006 regisserade hon filmen ”Fast eller flytande” tillsammans med konstnären Åsa Maria Bengtsson. ”Våga minnas” tävlade i veckan om priset Nordic Documentary Award på Nordisk Panorma i Oulu, Finland.

För intervju med Ewa Cederstam, högupplösta bilder m.m. kontakta:

Frida Hallberg
Presskontakt, Doris Film
0708-641390

För övriga frågor kontakta:

Annika Hellström
Ordförande, Doris Film
0707-864616

Föregående post
Kommentarer är stängda.
  • DORIS INTERNATIONAL

  • DORIS i SKOLAN

  • MOVIE