IKVÄLL KORAS ÅRETS DORIS!

bianca

Ikväll utdelas priset för Årets Doris på Pustervik i Göteborg. Bianca Kronlöf blir årets vinnare. Med filmer som Shit snubbar say och Så jävla PK (som har setts av över en halv miljon människor på YouTube) har hon förnyat det svenska film och medielandskapet:

“Årets Doris och filmgeni är en särskilt mångbegåvad konstnär som befriande skamlöst tagit sin rättmätiga plats i nutidens olika analoga och digitala konstrum. Analytiskt, skarpt och radikalt använder hon humor i synliggörandet av ojämlika villkor och maktstrukturer.”

Bakom priset står Doris Film som sedan 1999 verkar för en jämställd filmbransch. Priset har instiftats för att synliggöra kvinnliga genier inom film och för att få kvinnor, i samma utsträckning som män, att geniförklara varandra. Prissumman är på tio tusen kronor.

”Jag blev så glad att jag började grina. Det känns fantastiskt att en organisation som jag beundrar så mycket har följt mitt arbete och väljer att uppmärksamma det. Nu kan jag gå längre, bli modigare och ägna mig åt min feministiska konst utan att behöva oroa mig för hyran på ett tag”, säger Bianca Kronlöf.

Bianca Kronlöf är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg. Tillsammans med två andra medlemmar driver hon den feministiska teatergruppen ”Gruppen”.  De har bland annat gjort föreställningarnaSkuld och skam och Gruppen goes onda kvinnor och är just nu aktuella med föreställningen Gruppen och herrarna. Hon har även gjort videoinstallation på Liljevalchs konsthall och är aktuell med huvudroll i kommande långfilmen Svenskjävel.

Läs mer om priset och tidigare vinnare här.

Nästa post
Kommentarer är stängda.
  • DORIS INTERNATIONAL

  • DORIS i SKOLAN

  • MOVIE